Ueshiba Mitsuteru Hombu Dojo-cho látogatása Magyarországon

2015 számomra több szempontból is fontos esztendő volt.

Tavasszal, az épp hazánkba látogató Kobayashi Yasuo Soshihan előtt, több barátommal együtt,- akikkel szinte egyszerre kezdtünk bele az aikido gyakorlásába- negyedik dan fokozatra vizsgázhattunk, ami egy aikidoka életében nagy mérföldkő, hiszen egyrészt ez az utolsó vizsga, (a többi fokozatot megajánlás útján szerezheti meg a tanuló), másrészt az ideje annak, hogy az ember elkezdjen rátalálni a saját aikidojára, képletesen szólva, a saját lábára álljon.  

A nyári balatoni gyermektábor alatt megszületett első gyermekem, Karolina. Nagyon megható volt, mikor másnap visszatérve 150 gyerek rohant hozzám, és gratulált a jó hírhez.

Apa lettem

Sok mindent hozott még ez az év, több mint 15 év után, befejeztük a közös munkát az MKDE-vel.

Ám jelen történet szempontjából sokkal fontosabb esemény, hogy 2015 június elsején, az  Aikikai Hungary, a tokiói központú világszervezet, az AIKIKAI által hivatalosan elismert partner lett, Magyarországon akkor egyedüliként.


A tokiói székhelyű Aikikai Alapítvány, Aikikai Hungaryt partner szervezetként elismerő dokumentuma, melyet  Ueshiba Moriteru Doshu állított ki.

Hogy mekkora siker volt ez, azzal tudnám leginkább jellemezni, hogy mióta az aikidot kb, a 80-as évek közepétől hazánkban szervezett keretek közt gyakorolják, ennek a kapcsolatnak létrejötte volt kitűzve fő célként, mégsem tudta senki tető alá hozni az áhított együttműködést. 

Hatalmas munka és összefogás, és persze legfőképp Kuribayashi Takanori  Hombu shihan támogatása segítette ügyünket, így válhatott valóra alig remélt régi álmunk.

Új státuszunk, a gyakorlatban azt jelentette, hogy megkaptuk a danvizsgáztatás lehetőségét, illetve mint hivatalosan elismert szervezet, kézzelfoghatóvá vált,  a Hombu oktatóinak elérése, egy esetleges hazai edzőtábor tartása kapcsán.

A sikereken felbuzdulva, az Aikikai Hungary fennállásának 15. évfordulója alkalmából, a tagság úgy határozott, hogy merész lépésre szánja el magát, és meghívja a Hombu dojo vezetőjét, Ueshiba Mitsuterut, az aikido alapítójának- Ueshiba Morihei dédunokáját.

Ueshiba Mitsuteru Hombu Dojo-cho

Hogy ez az egész valóra vált, nemhogy 2016-ban mikor a közgyűlés felkérte az Ügyvivő testületet a kapcsolat felvételre, de még most is hihetetlen számomra, pedig pár nappal ezelőtt fejeződött be ez a felejthetetlen esemény.

A kitűzött dátum tehát 2019 nyara, lett, az apropót pedig, a szervezet 15 éves fennállása, valamint a japán –magyar diplomáciai kapcsolatok 150 éves évfordulójának megünneplése adta.

A jubileumi tábor pólója, a 150 éves japán- magyar barátság évfordulójára készített logóval.

Nagy meglepetésre, a Hombu dojo, annak ellenére, hogy több mint 140 országban vannak partner szervezetei,és ez igen sok kötelezettséggel jár számukra, nem zárkózott el a kérés elől, csupán azt kötötte ki , hogy a hazánkban működő, és általuk elismert szervezetek (addigra már összesen 3 magyar aikidos közösség bírta ezt a kitüntetést) összefogva, együtt lépjenek fel az esemény megvalósítása érdekében.


A tábor plakátja, a szervező 3 magyar Aikikai szervezet logójával

A meghívólevél szerencsésen, a kért feltételeknek eleget téve ment ki Japánba, és az onnan érkező pozitív válasz nyomán lázas készülődés kezdődött.

Ilyen nagyszabású aikidos rendezvény ezelőtt még sosem volt Magyarországon, illetve ezt a harcművészetet ilyem magas szinten még senki sem képviselte korábban hazánkban. Egyszóval a lecke igencsak fel volt adva.

A szervezők egy ideális helyszínt, a MOM Sportközpontot választották, ami 1000 nm tatamifelület biztosítását tette lehetővé a résztvevők számára.

 A program egy ifjúsági edzésből, illetve egy hétvégi (szombat-vasárnap) szemináriumból állt össze, azzal a nehezítéssel, hogy a fő helyszín, a MOM pénteken, nem tudott rendelkezésünkre állni, így alternatív helyszínként a Testnevelési Főiskolát vettük igénybe egy edzés erejéig.

Ennek a rengeteg tataminak a mozgatását, a termek berendezését Aranyi Zsolt és csapata vállalta magára. Megfeszített munkájuk tette lehetővé, hogy mi mindannyian ilyen kényelmesen, jó körülmények között gyakorolhassunk. Köszönjük!!!

A szervezők részéről kiemelném az Aikikai Hungary ügyvivői testületét –Aranyi Zsolt,  Bak László, Hochstrasser Norbert, Molnár Tamás akik, mindent megtettek azért, hogy a japánból érkező vendégek, és az edzőtábor többi résztvevője elégedett legyen mindennel.

Az élet úgy hozta, hogy időközben magam is ügyvivő lettem, így testközelből tapasztaltam milyen sok a feladat, és mennyi körültekintés szükséges egy ilyen esemény sikeres megvalósításához. Kulisszatitkokat nem árulhatok el, de sok nehézséget kellett menet közben leküzdeni ahhoz, hogy ilyen zökkenőmentes legyen a program megvalósulása.

Waka sensei, ahogyan aikidos berkekben említik sokszor, egyik segítője Matsumura Akira és egy japán csoport társaságában érkezett Budapestre csütörtök délután, ahol egy fogadóbizottság várta.

Hallomásból tudom hogy a mestert, már az első este lenyűgözte a magyar főváros, így pénteken kitűnő hangulatban kezdődött a fiataloknak szóló edzés, mely a 15- 35 éves korosztályt célozta meg.


Ifjúsági edzés, a képen friss hakamásunk, Vankovics Marcell

Szombaton ünnepi hangulatban sorakoztak fel a gyakorlók a tatamin, mely a rekord meleg ellenére csodák- csodájára, szépen lassan megtelt.

Az edzések előtt, a szervezők felhívták a figyelmet, az etikett pontos betartására, és néhány olyan szabályra, amit a fontos vendég látogatása indokolttá tett.

Az egész rendezvény lebonyolításában nagy segítségünkre volt Dobróka Mihály, aki évek óta Japánban él, és elkötelezetten gyakorol a Hombu dojoban, baráti kapcsolatot ápolva az ottani mesterekkel, és gyakorlói közösséggel.

Az Ő iránymutatása alapján lehetővé vált, hogy vendégeink igazán otthon érezhessék magukat.

Emellett, az egész tábor alatt, mind a magyar, mind a külföldi látogatók felé tolmácsolta a Dojo-Cho gondolatait.


Ueshiba Mitsuteru bemutatója, uke: Dobróka Mihály

A táborra végül több mint 500 résztvevő látogatott el, és 22 országból majd 130 külföldit láttunk vendégül.

A szombat délelőtti edzés után készült csoportkép jól érzékelteti a résztvevők magas számát

A gyakorlások nagyon jó hangulatban teltek.A Dojo-cho az egész edzőtáboron keresztül hangsúlyozta az alapok ( kihon) fontosságát, a precíz, intenzív gyakorlást a mindennapokban, illetve az aikido által, különböző nemzetek között megvalósuló együttműködés ,és barátai kapcsolatok erősítését. Minden szervezetten, és óramű pontossággal működött, beleértve a beléptetést is.


Az Aikidoarts tagjai, Budakesziről, a Marczibányi térről, és Ürömről is szép számban eljöttek.
hátsó sor, balról: Fábián Károly, Vankovics Marcell, Robotos Zoltán, Tibiássy Adalbert, Tibiássy Ágoston,Tóth Bence, Nagy Attila
első sor, balról! Zilahy Zsuzsa, Juhász Gergely, Maricza Alpár, Ujvölgyi Pèter
 

Szombat este, az évfordulók megünneplését,egy nagyon hangulatos bankett tette emlékezetessé, ahol illusztris vendégek társaságában, egy pazar vacsora engedett némi bepillantást a magyar gasztronómia világába.


A bankett során alkalmunk nyílt egy közös kép készítésére a mesterrel. Balról: Vári Tamás, Juhász Csaba, Ueshiba Mitsuteru, Bajusz Péter, Juhász Gergely

A vasárnapi edzések után bemutatók következtek, melyen természetesen mi is képviseltettük magukat.


Juhász Gergely bemutatója, uke: Fábián Károly, Ujvölgyi Péter

A sort, Ueshiba Mitsuteru mester zárta egy színvonalas előadással, melynek végén egy kedves ajándékkal megköszöntük látogatását, és reményünket  fejeztük ki, egy mihamarabbi találkozásra.

 

Ueshiba Mitsuteru Hombu Dojo-cho bemutatója. Uke: Dobróka Mihály, Matsumura Akira

A visszaérkezett jelzések alapján bátran megállapíthatjuk, hogy a táborról mindenki elégedetten tért haza, ami azt is jelenti, hogy Magyarország jó hírét viszik el világszerte. Ez mindannyiunk közös sikere, mely remélem pozitív példaként áll előttünk, mutatva, hogy a szervezetek közti párbeszéd és együttműködés lehetséges, és szükséges a nagyobb célok megvalósítása érdekében.