Erasmus plusz sport- Wroclaw Aikikai

 

Lengyelországi látogatásunkat hosszas egyeztetés előzte meg. Több online meetingen, aprólékosan dolgoztuk ki a programot.

Tudtuk , hogya wroclawi aikido klub tevékenysége igen sok rétű és kiterjedt, szerettünk volna minél több programjúkba betekintést nyerni.


Csütörtöki napunk nagy részét a több mint 700 kilométeres utazás tette ki.

Pénteken délelőtt azonban már Piotr sensei meghívására, részt vettünk az egyetemi testnevelés óra keretében tartott aikidó foglalkozáson.


Minden héten két csoportban tanulhatnak harcművészetet a hallgatók, a résztvevők minden szemeszterben cserélődnek.
Ezért speciális, három hónapos kurzusokat dolgoztak ki számukra.
A gyakorlatok nem csupán a tradícionális aikidó edzésekre épülnek, sok köztük a modern erősítő, illetve mozgás koordinációt javító feladat.Használtak speciális eszközöket, melyeket mi is be fogunk vezetni az ifi korosztály edzésein.

Ezt követően egy közösen elköltött , a kitűnő lengyel konyha specialitásait kínáló ebéd mellett sokat tanulhattunk lengyel oktatói képzés helyzetéről, gyakorlatáról, illetve a az aba büdösport szektor ottani működéséről.


Péntek este ismét a klub foglalkozásait látogattuk meg, ahol egy nagyon különleges gyermek edzést tekinthettük meg.
A Kids and Monsters névre keresztelt program, egyedülálló a maga nemèben, hiszen nagyon ritka az olyan küzdősport jellegű foglalkozás, ahol a szülők és a gyermekek özösen vesznek részt az órán.
Ráadásul az általunk megfigyelt edzés az óvodás korosztálynak szólt.

A foglalkozást vezető hölgy Kasia sensei, remekül értett a gyermekek nyelvén, kézben tartotta résztvevőket és mind a szülők mint pedig a gyermekek számára végig érdekes gyakorlatokat tanított.
Úgy gondoljuk igazán nagyszerű lehetőség a szülők és gyermekek együtt sportolása, az ilyen tevékenységek még közelebb hozzák egymáshoz őket.


A gyermek foglalkozás után felnőtt edzés következett, mely két részből állt.
Először egy órás eszközös gyakorlást tartottak, ahol megfigyelhettük az aikidó alapítójának közvetlen tanítványa által kifejlesztett módszereket, melyet Piotr sensei az Egyesült Államokba látogatva sajátította el Chiba Kazuo mestertől.


A második részben kezdő felnőtteknek tartottak órát, milyen mi is testközelből tapasztalhattuk meg az oktatási metódusokat.
A jó hangulatú órát követően, vidám beszélgetésre invitáltak a dojo tagjai.


A Wroclaw Aikikai igazán különleges hely, melyik egy saját edzőtermet működtet, mely nem csak a sportolásra szolgál, de igyekszik megtestesíteni a dojo kifejezést minden tekintetben.
A tanulók szinte haza járnak ide, együtt tartják karban, együtt takarítják, és gondoskodnak róla.
Igyekeznek rengeteg fajta programot működtetni, mely minden korosztály a számára lehetőséget biztosít.

Az esti találkozón sokat tudhattunk meg ezekről a programokról, a dojo anyagi fenntartásának nehézségeiről , és lehetőségeiről.
Nagy örömünkre szolgált, hogy a látogatás idejére az éppen Lengyelországban tanuló egyik segéd oktatónk is csatlakozott hozzánk, így személyesen tapasztalhatta meg ennek a különleges kubnak a hangulatát.

A szombati nap ismét sűrű volt, ès kitűnő szakmai programokkal telt.
Reggel a számunkra teljesen új meditációs módszereket ismerhettünk meg, melyet közvetlenül japánban sajátítottak el.
Ezt követően lehetőségünk nyílt Piotr Masztalerz mester érdekes tanítási gyakorlatát megismerni, illetve a lengyel fél felkérésére, a magyar oktatók is bemutatták az itthoni edzés módszerek számukra fontos szeletét.

Szerencsére a szakmai programok mellett jutott idő a barátságok ápolására, és a gyönyörű város megtekintésére is.


Igazán jó lehetőség volt, az Erasmus Plusz sport program keretében megismerni a Wroclaw Aikikai szuper edzés módszereit, rengetegrt tanultunk, amit a jövőben a hazai oktatásban is kamatoztatni tudunk majd.