7 tipp a sikeres önvédelemhez, amit mindenkinek ismernie kell:

Az alapvető önvédelmi technikák ismerete létfontosságú annak érdekében, hogy biztonságban maradjunk potenciálisan veszélyes helyzetekben. Fontos megtanulni a támadások, blokkok és menekülés módját annak érdekében, hogy sikeresen védekezhessünk egy esetleges támadás esetén. Ezek a képességek segíthetnek megvédeni magadat és lehetőséget teremtenek a sérülések elkerülésére.

A fizikai technikák mellett fontos, hogy erős tudatosságot fejlesszünk ki a környezetünkkel kapcsolatban is. Ez azt jelenti, hogy figyelnünk kell az emberekre és a környezetünkre. A különböző szituációk és helyzetek potenciális kockázatainak megértése segíthet elkerülni azokat.
Lényeges továbbá, hogy megtanuljuk, hogyan irányítsuk az érzelmeinket egy konfrontációs helyzetben. Ha a harag és a félelem veszi át az irányítást, zavarhatja az ítélőképességünket és rossz döntéseket hozhatunk. Nyugodtnak és összeszedettnek kell maradni, ez segíthet tisztán gondolkodni és megfelelően reagálni egy veszélyes helyzetben.

Az önvédelem másik létfontosságú szempontja az erőszak használatának jogi következményeinek megértése. Tudni kell a jogaidat és azt, hogy különböző helyzetekben milyen önvédelmi technikákat használhatsz, hogy megelőzd az esetleges jogi problémákat.

Az önvédelemhez nem elegendő a legjobb harcosnak vagy sportolónak lenni.
Ha az első ami eszedbe jut az utcán való konfrontáció esetén, hogy harcba bocsátkozz, akkor nem értékeled az életedet. Ennyire egyszerű.
Ha így döntenél, hiányzik a legfontosabb képesség az önvédelemben és az életmegőrzésben. Ennek semmi köze a harci képességedhez vagy a fizikai erődhöz.

A konfliktuskezelés egy képesség. Kérdezd meg magadtól ezeket a kérdéseket, és őszintén válaszolj rájuk:

Hogy áll az önértékelésed?

Könnyen provokálódsz konfrontációk során?

Hogyan kezeled az olyan helyzeteket, amelyek gyorsan fokozódhatnak és erőszakossá válhatnak?

A harcba bocsátkozni veszélyes hiba.
Ezért:

Az utcai harcok kiszámíthatatlanok.

Számtalan tényező van , amelyekkel lehetetlen számolni. Ha azonnal harcba bocsátkozol ki vagy téve a fenti veszélynek, és nincs visszaút.

Az utcai harcokban változó tényezők szerepelnek. Nincs kontrollunk felettük, és talán még azonosítani sem tudjuk őket. Ez az, ami veszélyessé teszi az utcai harcot.

Itt vannak ezek a tényezők:

Támadók:

Hányat látsz?
Hányat nem látsz?
Hány barát sietne a segítségedre?
Kik képzettek a harcban és kik nem?

Fegyverek:

Vannak-e?
El vannak rejtve?
Milyen típusú fegyver(ek)?

Környezet:

Zárt vagy nyitott?
Sima talaj, egyenetlen, nedves, csúszós?
Mi van körülötted – bútorok, tárgyak, nézők?

Ha a harc mellett döntesz, mindezen tényezők bejönnek a képbe. Nem tudjuk őket irányítani. Sokukra nincs válaszunk. A súlyos sérülés vagy halál kockázata egy pillanat alatt megnő.

Ezért a harc soha ne legyen az első lehetőségünk.
A nem harcolás is egy önvédelmi képesség.

Annak képessége, hogy szóban csillapíts egy helyzetet egy agresszorral, félelmetes lehet, de ez az egyik legjobb lehetőségünk. Vagy ha van módunk futni és elmenekülni, az is ugyanolyan hatékony.

Ezenkívül, ha az agresszor közeledik feléd, tartsd a kezeidet nyitva magad előtt, az arcod vagy a mellkasod szintjén, hogy megmutasd, hogy fegyvertelen vagy, és békében szeretnél maradni.

A nők számára a szexuális zaklatás veszélye állandó fenyegetést jelent, de megfelelő képzés és oktatás segítségével megtanulhatják felismerni és elkerülni a potenciálisan veszélyes helyzeteket.

Az önvédelmi képzés megtaníthatja a nőknek, hogyan legyenek tudatában a környezetükkel, hogyan bízzanak az ösztöneikben, és mikor és hogyan meneküljenek el egy támadótól.

Az átlagos ember számára a képessége, hogy hatékonyan védekezzen egy támadás ellen, létfontosságú. Mivel csak a rendőrségre és a törvényre támaszkodni nem mindig elég, az önvédelmi képzés, az embereknek adhat eszközöket és ismereteket arra, hogy hogyan védekezzenek veszélyes helyzetekben.

Azáltal, hogy megtanulják felismerni a fenyegetéseket és azt hogy hogyan teremtsenek távolságot maguk és az agresszor között, növelhetik a menekülési esélyeiket és elkerülhetik, hogy erőszak áldozatává váljanak.

Ezenkívül fontos megjegyezni, hogy az önvédelmi képesség nem csak a fizikai erőről vagy harci képességről szól.

Az olyan „megfoghatatlan” készségek megtanulása, mint a fenyegetések felmérése és azokra való válaszadás olyan módon, amely megőrzi a saját biztonságodat, szintén létfontosságú. Néha egyszerűen az, hogy magabiztos és határozott vagy egy helyzetben, elrettentheti a potenciális támadókat. Ha a támadás mégis bekövetkezik, a képesség, hogy valaki megvédje magát és elmeneküljön, akár életet menthet.
Egy harc lezárása még azelőtt, hogy elkezdődne, azt jelenti, hogy nyertél anélkül, hogy egyetlen egyet is ütnél.

Nem szükséges harcolni a győzelemhez.

Válaszd az életet.

Válaszd a harc nélküli megoldásokat.

Mérd fel helyesen, hogyan kezelj egy konfrontációt.

Maradj nyugodt, mégis határozott.

Ne vedd át az agresszor negatív energiáját. Ezek az emberek gyakran irracionálisak, ezért ne engedd meg az egónak, hogy befolyásoljon és provokáljon. Maradj nyugodt, használj szavakat, légy őszinte, és próbáld lecsillapítani a helyzetet.

Deeszkálálás

Próbáld meg szóban lecsillapítani a helyzetet, beszélj őszintén – igyekezz lebeszélni támadó szándékáról. Nem számít, ki a jó és ki a rossz. Bocsáss meg vagy kérj bocsánatot. Célunk a verbális konfrontáció bármilyen eszközzel történő befejezése.

Kilépés

Amikor csak lehetőséged van, lépj ki a helyzetből. Azonnali elemzést kell végezned arról, mikor a legjobb időpont a helyzet elhagyására. Először futás lehet a legjobb választás. Utána szóban próbálkozz, majd hagyd el a helyet. Minél előbb hagyod el a helyzetet, annál biztonságosabb leszel.

Engedelmeskedj

Ha valaki fegyverrel, például pisztollyal vagy késsel fenyeget téged, és pénzt vagy a pénztárcádat követeli, add át azt. Nincs semmi az életedben, ami értékesebb lehetne, mint az életed. Ezt az értékelési döntést most hozd meg. Ez nyilvánvaló. NE harcolj valaki ellen a pénztárcádért, KÜLÖNÖSEN, ha fegyvere van.

Az engedelmesség nem vonatkozik olyan helyzetekre, amikor valaki arra kényszerít, hogy beszállj az autójába, és elvigyen. Ha beszállsz az autójába, feltételezheted, hogy halott vagy. Nem tudod, hová mész és mi fog veled történni.

Feltételezd a legrosszabbat – halált.

NE szállj be valaki autójába.

Ilyen esetekben az első lehetőséget kihasználnám a menekülésre, vagy harcolnék az életemért. Ha harcolni kell, fel kell készülnünk arra, hogy nagyon gyorsan rendkívül erőszakosak legyünk. Vagy teljesen ártalmatlanítani kell az ellenséget, vagy csak annyira tehetetlenné kell tenni, hogy elmenekülhessünk.

Teremts lehetőséget a mozgástér kialakítására. Ezt az ütéseken keresztül érhetjük el. Üss annyit, hogy vagy elvakítsd, vagy kissé tehetetlenné teszed, hogy lehetőséged legyen menekülni.

Fontos megjegyezni, hogy az önvédelem nem csak fizikai technikákról szól.

Egy erős öntudat, önbizalom és határozottság kialakítása segíthet elkerülni a potenciálisan veszélyes helyzetekből. Ezek a tulajdonságok segíthetnek a konfrontációs helyzetek deeszkálálásában, mielőtt erőszakká válnának.
A harc elkerülése már azelőtt győzelemnek számít, hogy egyáltalán megkezdődne.

Élve és remélhetőleg sértetlenül jutottál haza.

Nincs szükség a harcra a győzelemhez.

Válaszd az életet.

Válaszd a békés megoldásokat

Kerüld el a harcot.

forrás
https://selfdefenseprotips.com/7-essential-self-defense-tips/