Melyik harcművészet illik hozzád?

Legjobb küzdősportok önvédelemre
 
Az erőszak mindig kerülendő, de ha valaha rossz helyzetbe kerülnél, az lehet az egyetlen megoldás. A saját biztonságod és mások biztonságának védelme fontos készség, amit minden harcművészeti stílus tanít. Az önvédelem legjobb harcművészetei közé tartozik a Brazil Jiu Jitsu és a Krav Maga.
 
**Brazil Jiu Jitsu**
A Brazil Jiu Jitsu vagy BJJ egy olyan harcművészet, amely a földharcra és a fogásokra épül, és a világ egyik leggyorsabban növekvő művészete. Mivel az utcai verekedések 95%-a a földön véget ér, ez a stílus arra tanít, hogyan viheted le az ellenfeledet és tartsd ott. A BJJ-t gyakran „szelíd művészetnek” is nevezik, mivel lehetővé teszi a kisebb és gyengébb harcost, hogy olyan technikákat alkalmazzanak, (például fojtásokat és tartásokat,) hogy legyőzzék nagyobb ellenfeleiket.
 
Amennyiben valaha olyan helyzetbe kerülnél, ahol ütések és rúgások már nem segítenek, a BJJ megadja neked a képességet, hogy tested súlyát kihasználva helyezz magad előnybe.
 
**Kezdetek a Brazil Jiu Jitsuban**
 
Mivel a BJJ egy olyan harcművészet, amely a kisebb, gyengébb harcost is arra tanítja, hogy nagyobb és erősebb ellenfelet győzzön le, tökéletes választás nőknek, férfiaknak és akár gyerekeknek is. Az első órára, ha úgy döntesz, hogy normál sportruházatot viselsz, ajánlott olyan ruházatot választani, amiben nincsenek nagy zsebek vagy felesleges anyagok, amiben az ellenfél megakadhat. A BJJ gyakorlók általában kimónót (BJJ Gi) és övet, valamint rash guardot viselnek, mivel a gyakorlatok nagy része teljes testkontaktust jelent a földön.
 
Kellékek, amelyekre szükséged lesz a Brazil Jiu Jitsuban:
– BJJ Gi és öv
– Ín- és nemi szervvédő
– Vízpalack/Törölköző
– Fogvédő
 
**Krav Maga**
A Krav Maga, vagy héberül „kapcsolattartó küzdelem,” eredetileg az izraeli hadseregnek oktatott harcművészet. Ez a harci stílus az egyik legjobb önvédelmi rendszer, és a támadók sebezhető területeire való támadásokat tanítja.
 
A Krav Maga változatos technikákat alkalmaz, de hangsúlyt fektet az olyan készségekre, amelyekkel megvédheted magadat, miközben sebezhető pontokat támadhatsz. A diákokat arra tanítják , hogyan használják fel a körülöttük lévő tárgyakat vagy fegyvereket is. Nincsenek versenyek vagy bonyolult koreográfiák, a Krav Maga tiszta önvédelmet és túlélési technikákat tanít.
 
 
**Kezdetek a Krav Magában**
A Krav Maga nem igényel korábbi tapasztalatot a harcművészetben. Kezdetben a Krav Maga gyakorlásához szükséges felszerelés viszonylag egyszerű és olcsó, bár , hogy befektetsz az idő előrehaladtával érdemes befektetni néhány MMA-felszerelésbe, például bokszkesztyűbe, sípcsontvédőbe és fogvédőbe.
 
**Legjobb küzdősportok Fitneszhez**
Testi fittsèg és a fogyás számos előnnyel jár bármely küzdősportban. A jó edzéshez, válassz egy harcművészetet, amely erőnléti  gyakorlatokat, kardio állóképességet, rugalmasságot és ügyességet kombinál.
 
**Muay Thai**
A „nyolc végtag művészete” néven ismert Muay Thai Thaiföldről származik, és az ütések, rúgások és fogások jelentős hangsúlyt kapnak benne. Mivel a Muay Thai használja a kézfejet, térdet, könyököket és sípcsontokat, a képzés intenzív kondicionálást igényel ezeknek a testrészeknek. A Muay Thai mozgásaiban nagyfokú rugalmasság és egyensúly szükséges, ami erőt is fejleszt, valamint növeli az állóképességet.
 
**Kezdetek a Muay Thaiban**
Mivel a Muay Thai fizikai intenzitása miatt ajánlott valamiféle előzetes fizikai képzéssel rendelkezni, készülhetsz az állóképességed növelésére futással vagy úszással. Ha úgy döntesz, hogy azonnal belevágsz anélkül, hogy lenne megfelelő erőnléti szinted, az is rendben van, de számolj azzal, hogy komoly izomláz vár rád.
 
**Kellékek, amelyekre szükséged lesz a Muay Thaiban:**
– Sportruházat – sportdressz vagy edzőruha
– Edzőkesztyűk
– Kézvédők
– Sípcsontvédők
– Fogvédő
– Fejvédő
– Vízpalack/Törölköző
 
A Muay Thaion kívül a Karate és a Brazil Jiu Jitsu is kiváló fitnesz harcművészetek.
 
**Legjobb Küzdősport a Fegyelem és Spiritualitás Számára**
 
Sok ember a harcművészetekben hangsúlyozza a fizikai részt, de vannak olyan művészetek, különösen a keleti stílusok, amelyek spirituális, tudatos és vallási elemet is tartalmaznak. Ezek a harcművészeti diszciplínák, mint például az Aikido, a Tai Chi és a Taekwondo, összekapcsolják az egészséget, a spiritualitást és a meditációt, amelyek előnyös hatással vannak a testmozgásra is.
 
**Aikido**
Az Aikido egy japán harcművészet, amit „a szellem harmóniájának ” is neveznek. Ez egy olyan harcművészeti diszciplína, amely az erőszakot nem erőszakkal kezeli, hanem olyan körkörös mozgásokkal, amelyek segítségével az ellenfél agresszív erejét önmaguk ellen fordítják. Az Aikido gyakorlatokat tartalmaz különféle támadások ellen, például rúgások, ütések, egy kézzel vagy két kézzel történő fogások, fojtások, több személyes támadások és támadások fegyverekkel. Az Aikido tanulóit mindig arra tanítják, hogy a konfliktust  hatékonyan oldják meg. Az Aikidóban hangsúlyozzák az  ellenfél energiájának irányítását. A tisztelet és az udvariasság is kiemelt szerepet játszik ebben a diszciplínában.
 
**Kezdetek az Aikidóban**
Az Aikidot általában egy dojo-ban (edzőterem) gyakorolják. Mivel az Aikido nem igényel intenzív fizikai erőt, bárki számára alkalmas, tapasztalattól függetlenül.
 
**Kellékek, amelyekre szükséged lesz az Aikidóban:**
– Aikido Gi , és hakama
– Öv
– boken
– jo
– tanto
 
**Legjobb Küzdősportok Fegyverekkel Való Küzdelemhez**
Ha érdekel egy olyan harcművészet, amely a fegyverek használatára is összpontosít, számos jó lehetőség közül választhatsz. Milyen típusú fegyverek és stílusok érdekelnek? A japán stílusok, például a Kendo a kardharcra összpontosítanak, míg a Bojutsu botot használ.
 
Mivel a küzdősport kiválasztása nagymértékben függ a fegyver típusától és stílusától, összeállítottunk egy listát azokról az opciókról, amelyek a fegyver típusára alapulnak.
 
**Kard:**
– Kendo
– Iaido
– Kenjutsu
 
**Bot:**
– Bojutsu
– Hanbojutsu
– Jodo
 
**Kések:**
– Escrima
– Arnis
– Kali
 
**Íjászat:**
– Kyudo
 
**Versengő Küzdősportok**
Sok versenyszerű harcművészet szigorú szabályok szerint zajlik, és az esztétikai képességek értékelése is fontos szerepet játszik. Például a Wushu és a Karate olyan versenyeket is kínál, ahol a diákok egy sor mozgást mutatnak be (kata- formagyakorlat), és azokat esztétikai képességeik alapján értékelik. Azonban ezeknek a sportoknak is van versengő összetevőjük, és többféle szabályrendszer is irányítja a versenyeket.
 
Mint például a Taekwondo, Jujutsu, Judo, Box, Kickbox, Kendo, Kombinált Küzdősportok (MMA), Muay Thai és Birkózás. Amikor kiválasztod a preferált küzdősportot, keress olyan iskolát, amely részt vesz versenyeken, különösen akkor, ha sikeresen szerepelnek.
 
 
**Legjobb Küzdősportok Közösségi Élményhez**
Mivel a küzdősportok általában csoportos környezetben gyakorolják őket, közösségi élményt nyújtanak. Mindig attól függnek, hogy melyik iskolát választod, és mennyire komolyan veszed az edzéseket. Nyilvánvalóan a nagyon népszerű küzdősportok, például a Kickbox vagy a Karate, valószínűleg több embert vonzanak, mint egy kevésbé ismert harcművészet. Fontos megnézni az iskola társadalmi légkörét és megtudni, hogy lehet-e ingyenes vagy kedvezményes áron kipróbálni egy órát, mielőtt elköteleznéd magad.
 
**LegVeszélyesebb Küzdősportok**
Sokan kezdetben azt kérdezik, hogy „mi a legveszélyesebb küzdősport?” Bár minden harcművészet tanít a harcra és az önvédelemre, vannak olyan művészetek, amelyeket a legveszélyesebbnek tartanak.
 
Az egyik legveszélyesebb teljes testes küzdősportok közül néhányat a CBS News által közzétett cikk alapján a következőképpen sorolnak fel:
 
**Muay Thai**
A Muay Thai egy nagyon veszélyes sport, mivel a térd- és könyökütések részei a „nyolc végtag” stílusnak. Erős, gyors ütéseket adni térddel vagy könyökkel rendkívül káros lehet az ellenfelek számára.
 
**Silat**
Az indonéz származású „harcra szánt készség” jelentésű Silat egy nehéz és erőteljes harcművészet. A Silat a hatékonyságra összpontosít, és nem arra tervezték, hogy az ellenfelet kiüsse, hanem a túlélésre és az ellenfelek gyors hatástalanítására.
 
**Lethwei**
A Lethwei, vagy burmai mezítlábas boksz, az egyik legharapósabb és brutálisabb harcművészet a világon. Az ellenfelek itt csupasz kézzel, csak ragasztószalaggal és gézzel védekeznek. A Lethwei a”9 végtag művészete” néven is ismert, mivel a fejelést is engedi , amelyek más harcművészetekben tilosak.
 
Aikidótól a Muay Thai-ig számos kiváló harcművészet közül választhatsz attól függően, hogy milyen célokat tűztél ki magad elé. Bármilyen sport választása során fontos a megfelelő iskola kiválasztása és az elkötelezettség a sportág iránt. A legtöbb küzdősport fizikailag igénybe vesz, melyből fakadóan fenn áll a sérülés veszély. Bármely diszciplínát is választasz, mindig az önvédelem és a személyes biztonság legyen a legfontosabb szempont.
 
Forrás