Interjú Tamura Nobuyoshi senseijel I. rész

A „Profiles of the Founder” című könyvet 2009-ben adták ki japánul. A tartalom egy része korábban már szerepelt a „Morihei Ueshiba – Profiles of the Founder” címmel megjelent cikkben. A következő interjú is a „Profiles of the Founder” könyvben található, melyet Tamura Nobuyoshi Sensei-jel készítettek.

Első rész:

Első találkozás az aikidoval és az uchi-deshi időszak

Tamura Sensei, ön melyik évben született?

Tamura Nobuyoshi Sensei: A 8. Showa évben (1933) születtem, Osakában. Azonban a háború miatt, általános iskolai éveim közben evakuálás miatt édesanyám családjának otthonába költöztettek, Mei tartományba. A háború után Tokióba mentem és beléptem Yukikazu Sakurazawa kollégiumába, aki diétás kezeléseiről volt híres.

Tanult makrobiotikát (Sarukazawa étrendi terápia módszere)?

Tamura Nobuyoshi Sensei: A szüleim kezdetektől fogva barna rizs diétán voltak, így volt némi kapcsolat. Továbbá olvastam is róla néhány könyvet, ami felkeltette az érdeklődésemet. A későbbi Európai utazásomra szintén hatással volt Sarukazawa Sensei egy kijelentése, miszerint „Még több fiatalnak kellene idegen országokat megismerni.”

Mennyi idős volt, amikor Tokióba ment?

Tamura Nobuyoshi Sensei: Első éves tanuló voltam az egyetemen. Sakurazawa Senseinél maradtam egy évig, aztán állásajánlatot kaptam Hokkaidón. Azonban, egy hónappal később a munka megszűnt, így egy ideig Sapporoban kóboroltam és a fekete piacon dolgoztam. Mindaddig amíg a szüleim bejelentettek eltűnt személyként, majd hazavittek.

Hm? Tényleg elszökött otthonról?

Tamura Nobuyoshi Sensei: Édesapám elhunyt, és volt egy pillanatnyi szabadságom, így elmentem Tokióba (nevetés). Aztán, hazamentem egy kis időre, de hamarosan azt mondtam, hogy tanulnom kell az egyetemi felvételi vizsgákra és visszamentem Tokióba.

Eddig a pontig volt bármiféle tapasztalata a Budoban?

Tamura Nobuyoshi Sensei: Nem igazán. Apám a Busenba (Budo Szakiskola) járt, kendo oktató lett belőle, de amikor öt éves voltam, kitört a háború és beállt katonának, aztán amint hazajött, egy megfázásból adódó komplikációk miatt tuberkulózisban elhunyt.

Tehát…miért az aikido?

Tamura Nobuyoshi Sensei: Sakurazawa Sensei kiadott egy könyvet Franciaországban, a „Judo”-t, és említést tett benne O-Sensei-ről. Továbbá abban az időben Seigo Yamaguchi Sensei már leszerelt, és jött meglátogatni a bátyját, aki a Sakurazawa Jukuban volt. A haditengerészeti egyenruhájában jött, katonai sapkában, hosszú csizmában, remekül nézett ki. Amikor gyerekek voltunk, a tengerész vagy a légierő egyenruhája nagyon nagy benyomást tett ránk (nevetés). Abban az időben három embernek kellett kezeskednie a Hombu Dojoba való belépéshez, Yamaguchi Sensei lett az egyik számomra.

Szóval örömmel be tudott lépni a Hombu Dojoba?

Tamura Nobuyoshi Sensei: Nem, bármennyire el szerettem volna menni a Dojoba, tényleg semmi pénzem nem volt. Így eleinte a makrobiotikus emberek tanítottak, akik jártak Aikidozni. Akkoriban eljött az a pont, amikor megkérdeztem egy makrobiotikát tanuló orvost, hogy nem venne-e fel kisinasnak cserébe szállásért és ellátásért. Meg tudtam csinálni, mert ez az az időszak volt az életemben, de ha most arra gondolok, hogy ilyen dolgokat kellene csinálnom, kiver a hideg veríték (nevetés). Szóval egy étteremben dolgoztam nap közben és végül részt tudtam venni a Hombu Dojoban, de a havidíjat körülbelül egyszer fizettem be. Akkoriban a Hombu Dojoban Ni-Dai Doshu Kisshomaru Sensei volt a Dojo-cho, de sosem mondott róla semmit. Soha nem fizettem még a vizsgákért sem. Abban az időben O-Sensei oda-vissza utazott Iwama és Tokió között, és nekem és az Uchi-Deshiknek kísérőként (Otomo) kellett működnünk.

Miután részt tudott venni a Hombu Dojoban, Uchi-Deshi lett önből?

Tamura Nobuyoshi Sensei: Jut eszembe, Yamaguchi Sensei egy lakásban élt, amit a Dojo közelében bérelt, de azt tervezte, hogy visszamegy a szülővárosába egy hónapra, hogy megházasodjon, és arra kért, hogy vigyázzak a lakásra amíg távol van. Azt is mondta, hogy nyugodtan egyem meg a rizst amije volt egy 18 literes tároló dobozban (Itto-kan), úgyhogy kihasználtam ezt az ég adta lehetőséget. Mindenesetre, Yamaguchi Sensei visszahozta a feleségét magával. Ezáltal.. nem volt hova mennem, és fogalmam se volt, hogy mit csináljak. Úgy gondolom, hogy Yamaguchi Senseit titokban szintén aggasztotta, hogy itt egy meggondolatlan személy aki együtt él vele és az új feleségével egy nyolc tatami méretű (~3,64m x 3,64m) szobában. Tehát Yamaguchi Sensei azt mondta, „Tamura-kun, mi lenne ha Uchi-Deshi lennél a Hombu Dojoban?”. Amikor azt kérdeztem, „Micsoda? Az mennyi pénzbe kerülne?” azt válaszolta, „Nem kell a pénz miatt aggódnod, beszélek Waka Senseiel (Kisshomaru Ni-Dai Doshu).”, így felvettem futonomat és elindultam a Hombu Dojoba.

Hány Uchi-Deshi volt a Hombu Dojoban abban az időben?

Tamura Nobuyoshi Sensei: Abban az időben épp senki más nem volt akit Uchi-Deshinek hívtak. Azonban, egy család akiknek leégett a háza a háború alatti bombázások következtében, a Dojo oldalsó szélén élt. Volt még egy időszak, amikor Okumura (Shigenobu) Sensei családja élt a Dojo egyik szobájában. Abban az időben olyan tagok voltak, mint például Yasuo Kobayashi, Masamichi Noro, Katsuaki Asai, Yoshimitsu Yamada, Kazuo Chiba, Seiichi Sugano, Mitsunari Kanai, Yutaka Kurita, Mitsugi Saotome és mások, akik most már oktatók a világ különböző helyein. Nocquet (André Nocquet) is ez idő tájt csatlakozott. 

Mik voltak az első benyomásai, amikor találkozott az Alapítóval?

Tamura Nobuyoshi Sensei: Ha már szóba hozta a benyomásokat… Láttam néhány fotót, úgyhogy már előtte az volt az érzésem, hogy ő egy hihetetlen harcművész. Beslisszolt a kora reggeli gyakorlásra, mutatott néhány technikát, majd azonnal kisurrant a dojoból. Ha épp úgy érezte, előadást tartott egy darabig, de mivel mindannyian elég fiatalok voltunk, a legtöbben azon tűnődtünk „Mikor kezdődik a gyakorlás?”. (az előadások tartalmáról) Az istenekről – Izanagi, Izanami és így tovább. Sakurazashiki (makrobiotika) is azonos gondolkodású, ezért azt gondoltam talán az ‘In-Yo’-ról beszél valamit, de tényleg ez minden amit megértettem.

Abban az időben volt rá lehetősége, hogy partner legyen az Alapító bemutatóin?

Tamura Nobuyoshi Sensei: Nem abban az időben. Akkoriban kizárólag Waka Senseit és Yamaguchi Senseit használta. Csak O-Sensei és Waka Sensei oktattak aikidot. Ebből az okból kifolyólag csak ők ketten voltak „Aikido tanárok”. Eleinte a Hombu Dojoban csak reggel és este voltak edzések. Egy szeles estén, mielőtt Uchi-Deshi lettem, senki más nem jött, úgyhogy mikor Waka Sensei megkérdezett, „Tamura-kun, mit csináljunk?” azt mondtam, „Sensei, esetleg egy Coffe-En (egy kávézó, ami a Dojo közelében volt akkoriban)?”, így odavitt és vett nekem egy kis kávét. Még ha a gazdasági helyzet nehéz is volt, Kisshomaru Doshu rólunk, fiatalokról mindig úgy gondoskodott, mint a saját gyerekeiről.

Folytatása következik…