Interjú Piotr Masztalerzzel, a Wroclaw Aikikai vezetőjével 2. rész

Mik voltak a legnagyobb lépések ahhoz, hogy magabiztos tanárrá váljon?

Még mindig dolgozom rajta. Képzettség és tapasztalt az életkorból fakadóan jön, de jó harcművészet oktatónak lenni, igazán felelősségteljes, és összetett munka, ahol sosem lehetsz túlzottan magabiztos. Minden nap új válaszutak, új problémák. Amikor harcművészet oktató vagy, az emberek annak látnak, aminek látni szeretnének. Idealizálnak. Aztán egy idő után, talán te is elkezdesz benne hinni, hogy igazuk van….pedig nincs. Nekem Chiba sensei volt a legkomolyabb tanár akivel valaha találkoztam. Rengeteg embert láttam akik kihasználták az alkalmat, hogy „mesterek” lehessenek, de Chiba sensei igazi felelősséget érzett, nem vette trèfára, ha érted mire gondolok. Senki sem tökéletes, de nekem még mindig ő a legfőbb ösztönző erő.

Ha már Chiba senseiről beszélünk…. Időnként elég keményen bánt az ukèival.
Belülről ez milyen érzés volt?

 Csak a saját tapasztalatomról tudok beszélni. A Biran ( Kazuo Chiba mester szervezetének neve a Birankai nevét viseli) jelentése kozmikus vihar, ezt érezted mikor az ukèja voltál. Tudtam hogy így van, ezt választottam. Őszinte, valódi, és elő volt, másképp nem tudta kifejezni magát Chiba mester.  Néhányan még most is így oktatnak. Nálam sokkal tapasztaltabbak. Az ő gyakorlásuk Chiba senseijjel intenzívebb és személyesebb volt. Olyanok mint Juba Nour Sensei, Ismail Hassan Sensei, Yahe Solomon Sensei és sokan mások. A tanár-diák kapcsolat olyan mint egy láthatatlan póráz.
A tanulók úgy követik a tanárt, mint ahogy a szúnyogok repülnek be a fény felé. Mindezért sérülésekkel, az idővel, és pénzzel fizetsz. Azonban , ha egyszer megtapasztaltad milyen, soha többé nem akarsz mást. Mindig a tanuló választja ki a tanárt. A mester csupán vár a dojoban, és tanítja azokat akik jönnek. Minden a tanuló döntése. Tudod mi az egyetlen dolog, ami rosszabb a sensei figyelmének hiányától? A sensei figyelme….

Szóval Ön a Wroclaw Aikikai vezetője.
Kérem meséljen, a Wroclaw Aikikai Dojo megalakulásához vezető útról.

Idén ünnepeltem a dojo fennállásának 20. èvfordulóját. Egy iskola tornatermének bérlésèvel kezdtem. Aztán egy másik helyen gyerek csoportot indítottam. A gyerek oktatás hatalmasra nőtt később. Volt , hogy több mint 250 gyerek járt hozzám. Ez akkor volt, mikor uchi deshi ( bentlakó/közvetlen tanítvány), lettem, és néhány év utazás után megértettem,ahogy amit igazán szeretnék az egy állandó dojo, zárt közösséggel.

Kellett hozzá pár év, hogy valóra váljon. Immár 8 éve van állandó dojonk. Vannak szobák az uchideshiknek, (bentlakó tanítvány) és konyha is. Ez amolyan második otthonként funkcionál. A fiatalok idejönnek, és a dojo konyhájában írják meg a leckéjüket iskola után. Mások beköltöznek egy időre, amikor gondjaik vannak. az edzéseket reggel 6-kor kezdjük, és este 10-kor fejezzük be. Fárasztó, de boldog vagyok.

20 év munkájaképp most kb. 25 fekete öves van a klubban, emellett sok gyerekeknek és fiataloknak szóló programunk van. Hogy a bérleti díjat fedezzük, különböző eseményeket szervezünk, mint a nyári gyerektáborok, hétvégi műhelymunkák, és szemináriumok, ukemi órák más harcművészetek gyakorlóinak, ezenkívül színészeknek, cégeknek csinálunk képzéseket.

Két egyetemen, középiskolában, és néhány más helyen is tanítottam, de jelenleg szüneteltetem ezeket, hogy külföldön is taníthassak.

Mindig a vezető oktató a dojo arca, és minden eredményt hozzá kapcsolnak. Azonban 20 év munkája nagyszámú régi tanítványt is kitermelt, akik szintén rengeteget oktatnak a dojomban, úgy mint: M. Waga, D. Wieczorek, E. Kaszewski és mások. A feleségem szintén hivatásos oktató, ő viszi a gyerek edzéseket. Az ő munkájuk, és támogatásuk nélkül, ez a hely nem létezne.

 

A Wroclaw Aikido weboldalán láttam, hogy van Kenshuei (oktatói képzés) és uchideshi program.

Nagyon jól hangzik, de a résztvevők tisztában vannak velée, hogy mivel fogják magukat szembe találni?

Uchideshinek lenni egyszerre a legrosszabb és a legjobb dolog az életedben. Az uchideshi fogalma egyáltalán nem a szórakozásról szól. Állandóan éhes, fáradt, és álmos vagy. Mindig van valami amit épp meg kell csinálnod, vagy amit nem jól csináltál meg. Emellett egy nagyon egyszerű szerzetes-szerű életforma.

Csak aikidozol, takarítasz, és ha tudsz alszol. Ha szereted az aikidót, akkor ez jó móka.

Van egy különleges, ritka embertípus, aki mindezt akarja. Az összes eléggé őrült. Mindannyian azok vagyunk. Olyan emberek, akik ki akarnak törni a rendes, elfogadott életből, ahol teljes munkaidőben dolgozol, és persze van jelzáloghiteled.

Nagyszerű közöttünk üdvözölni őket, és részesülni egy kicsit a lelkesedésükből.

AZ elmúlt 8 évben az a megtiszteltetés ért, hogy nagyjából 15 tanítvány láthattam vendégül, akik a dojoban laktak 1-8 hónapon keresztül. Lengyelek, oroszok, kenyaiak, szegény, gazdag, fehér, fekete, ázsiai, katolikus, zsidó, buddhista, ateista, férfi, nő, idősebb, fiatalabb. Az izzadság, és a fájdalom itt mindenkinek ugyanolyan. Az emberi testtel dolgozunk, a legbelsőbb részeddel, nem  a címkékkel, szóval nincs menekvés.

Néhány hónapig, kizárólag aikidózol. Nincs család, iskola, munka, barátnő- nincsenek kifogások. A legtöbb tanítványnak az aikido csak hobbi, és nagyon jó kifogásaik vannak, míg az uchidesi felelősséggel tartozik minden pillanatért. Olyannak látod magad, amilyen vagy. Nagyon egyszerű életforma, de az életed legfontosabb tapasztalata lehet. mindenesetre, ha valóban szeretsz edzeni, szeretni fogod, ha pedig ez csak egy hobbi számodra, sosem jössz ide.

Misogi, és Zazen is szerepel a dojo órarendjében. Ilyet korábban a Baja Aikidonál (Juba Nour sensei ,Kazuo Chiba tanítványának  aikido szervezete, mely az USA-ban működik)láttam.  El tudnád mondani mi a közös a aikidoban, a misogiban és a zazenben?

A Birankaiban a zazen,a gyakorlás része volt és a mai napig is az. Nagyon fontos megérteni, hogy ahhoz, hogy képes legyél uralni a partnered, először magadat kell uralnod. Amikor fiatalabb voltam, nem szerettem a zazent, valószínűleg azért, mert a gyakorlása nehezebb volt számomra, mint az aikidóé.

Úgy hiszem Chiba senseinek a zazen, egy eszköz volt arra, hogy a tanítványokat ne csak fizikailag tegye erőssé és ügyessé, hanem tudatosítsa bennük hogy vannak belső korlátaik is.

Néhányan misogit is gyakorlunk- önmegtisztító gyakorlatokat, az Ichikukai tanítása szerint. Chiba sensei arra biztatott néhányunkat, hogy utazzunk el Japánba, és vegyünk részt egy Shogaku Shugyo nevű képzésen.

Az aikido révén sokat utazott korábban amíg tanult, és sok mestert látott. Mik a 2018-as tervei, az ilyen jellegű utazások terén?

Az elmúlt években sokat utaztam, meglátogattam a barátaimat, és a korábbi uchideshiket Oroszországban, Chilében, Kenyában, és más helyeken. Tervezem, hogy néhány új helyen is tanítok, de ezek még függőben vannak.

Szeretek utazni, és mindig kész vagyok, hogy új helyeket látogassak meg.

 Ha szeretné követni Piotr Masztalerzt és a Wroclaw Aikikait, látogassa meg facebook oldalukat https://www.facebook.com/WroclawAikikai/?ref=br_rs, youtube csatornájukat https://www.youtube.com/user/pmasz, weboldalukat www.wroclawaikikai.pl