Interjú Chiba Kazuo senseijel

 

Sensei, magán van a filozófus sapkája?

Ok, készen állok, ez a felvétel az utókornak készül.

MI a leglényegesebb, legfontosabb üzenet, amit küldene nem csak a régi és jelenlegi, de a jövőbeni tanulóknak is? Mi az a legfontosabb dolog, amit szeretne, hogy mindannyiunk/bármelyikünk magával hordozzon az Ön aikidójáról, az Ön tanításairól?

Hát tudja, egy ideje már gondolkodom ezen…Mit jelent nyugdíjba vonulni. Ráharaptam, megrágtam és próbálom megemészteni. De még nem tudom, mit jelent…Még mindig a visszavonulás fogalmán tűnődöm. Azt hiszem idővel ez egy természetes folyamattá válik. Tehát nem aggódom miatta. De egy kicsit elveszettnek érzem magam. Az üzenetem a jövőbeli aikidosoknak és a jelenlegi gyakorlóknak…Tartsátok meg a Shoshin-otokat. Shoshin a Kezdő Szellemisége. Shoshin, ha lehet így fogalmazni, a meg nem fertőzött szellemiség. Koncepciók nélküli szellemiség.

Mindig, amikor a szőnyegre lépsz – nem feltétlenül a szőnyegen, de a szőnyeg (tatami) az edzéseink központja; a szőnyegen – tisztáznod kell a saját motivációidat, kezdve a legalsóbb szinten. Tisztulj ki, tisztulj meg. Ülj ott és várd az instrukciókat egy meg nem fertőzött szellemiséggel/elmével. Ezt az egész Aikidos pályafutásod során folyamatosan gyakorolnod kell. Bármilyen fokozatot érsz is el, az nem nagyon számít. Mindig nézz mélyen a szívedbe és vizsgáld meg a shoshinodat. Szeretem ezt a szót. Shoshin.

Sensei, beszélne egy kicsit a folyamatról? Korábban már említettük- a tudatosság szintjei t hogy az embereknek ismét legyen elképzelése a Kezdő Szellemiségének útjáról. Ahogy Ön mondta nekem, hogy tisztázzuk a tartóoszlopok működését. Beszélne erről kcisit? A shoshin megszerzéséről vagy éppen visszaszerzéséről?

Hát, a Shoshinból kell kiindulni, felfelé. És ami alul van, az egy erős ,Shoshin alap. Ez egy fajta szerelmi viszony. Átcsaphat gyűlöletbe, dühbe, frusztrációba, mintha egy emberi lénnyel lenne kapcsolatod. Mint férfi és nő között. De ott van az erős szeretet. Ezt akarom, hogy fenntartsátok. Az aikido lényegében, nagyon törékeny. El lehet felejteni, el lehet pusztítani, a tudatlanság és az önkényeztetés felhígíthatja.

Van egy üzenetem kimondottam a tanítóknak. Nekünk tanítóknak óvintézkedéseket kell hozni, mértéket kell tartani, hogy megóvjuk a művészetünket. Az Aikidonak, mint művészetnek, nincs semmilyen eszköze, hogy megvédje magát. Rendelkezésére kell bocsátani ilyen eszközöket. Ezért mondom, hogy ott kell legyen a szeretet. Ezt értem szerelmi viszony alatt. Hogy vigyázzunk erre a nagyon törékeny, érzékeny művészetre, aminek védelemre van szüksége. Ezt így gondolom. 

 

Emlékszem, amikor az Aikidoval való (szerelmi) viszonyáról  beszélt, úgy beszélt róla, mint egy Hercegnőról. Ez jó megfogalmazás. A Hercegnő története. És ez nagyon mély benyomást tett…Különösen az idősebb tanítókra, akik ismerik a történetet. Mint Mike Flynn. Ő megértette, amikor erről beszéltünk.

Le tudná írni a kapcsolatukat? Vagy ez túl személyes?

Nem. Nem…Ez a teljes szívem, szívem mélye az Aikido felé. Ez  adott erőt. Kezdő aikidos koromban, tudja, amikor fiatal voltam, 18…szerelmes lettem egy Hercegnőbe. És így kezdődött a szerelmi viszonyom.

De a szerelmem elérhetetlen számomra. Nem tudom elérni, nem tudom hogy kimutatni felé az érzéseimet. Nem tudom, hogy lehet hozzá közelebb jutni, vagy hogy  lehetne megtartani őt. Elkapni…hogy az enyém legyen, és boldog legyek. Nem lehet. Túl messze van, egy selyem függöny mögött. Ő az én utam Hercegnője. Tehát…elhatározásra jutottam magamban…Nos, ő elérhetetlen a számomra. De az én szerelmem tiszta és örökké tartó. Szóval eldöntöttem, hogy én leszek a Királyi Testőrségének a kapitánya. Én megvédem. Ez történt velem az elmúlt 50 évben. Együtt éltem a saját viszonyommal és teljesítettem azt a feladatomat, hogy én vagyok a Hercegnőm Királyi Testőrségének a kapitánya. És, egyszer, elég régen, Nagy Brittanniában tartottam nyári tábort. Italozás közben elmeséltem ezt a történetet a haladóbb tanítványoknak és a történet fokozatosan kezdett szétterjedni…nagyon dinamikus volt. Testőrkapitányként…nagyon engedelmesnek kell lennem a birtokossal és a rendszerrel és a felépítéssel szemben és így tovább. De nem voltam az. Rossz kapitány voltam. Sokszor lázadtam fel a hatalom ellen. Oda és vissza. De Őt mindig is a szívemben őriztem. Még mindig ott van. Nagyjából ennyi. Ezt értem az alatt, hogy Az aikidonak nincsenek védekező eszközei. Törékeny, nemes. Érzékeny. Drága. Védelmet kell nyújtanod. És én vagyok a kapitánya annak a csapatnak.

Sok katonát képzett ki, sokat a világ minden táján.

Igen, tudom. És a legnagyobb kiváltság, amit a profi Aikido karrierem miatt érzek, hogy ennyi kiváló emberrel ismerkedtem meg. Persze, ennek az Aikido hatalmához/erejéhez is van köze. Judoztam, Karatéztam, Kyudoztam, Iaidoztam és így tovább. De sehol máshol nem találkoztam ennyi nagyszerű emberrel, mint az Aikido közösségben. És erre nagyon büszke vagyok. És a minőség maga, igazából egy nagy része a védelemnek, tudja. Szóval az én szándékom az, hogy hogyan tudom mindig fenntartani a minőséget, ami egy természetes védelmet nyújt az Aikido érzékeny és nemes művészetének. Köszönöm