Aikido GYIK – Hogyan kezdjünk neki

*Szeretnéd kipróbálni az Aikidót?*

 

Olvastál róla. Láttál videókat is. Nagyon érdekel. De…

Megértjük. Mindannyian átéltük ezt. Kívülről nézve furcsának és ijesztőnek tűnhet. Ezért összegyűjtöttük azokat a kérdéseket, amelyeket a legtöbben feltesznek, amikor először jönnek aikidóra.

 

**Az Aikido nekem való?**

 

Igen, mindenkinek való. Férfiaknak, nőknek, gyerekeknek, tinédzser korosztálynak. Az aikido az úgynevezett belső harcművészetek közé tartozik. Az erő és a fizikai küzdelem helyett az időzítésre, a helyzetfelismerésre és legfőképpen a belső energia irányítására épít, hogy semlegesítse a támadásokat. Ez egy harcművészet, de nincs benne küzdelem. Az agressziót harmóniával győzi le.

Egyetlen feltétel van: hozd a megfelelő hozzáállást. Időt, kitartást és kemény munkát igényel. Ha komoly elkötelezettséggel állsz hozzá, készen állsz az aikidóra.

 

Természetesen, ha bármilyen egészségügyi problémád van, konzultálj az orvosoddal.

**Milyen előnyei vannak az aikido gyakorlásának?**

Először is, nagyszerűen kondicionál. Az aikido órák intenzív, aerob edzést jelentenek. Az egész tested mozog, így fejleszted a központodat. Észre fogod venni, hogy a testtartásod és az egyensúlyod egyre stabilabb lesz. A tested megtanulja azokat a finom mozdulatokat, amelyek rugalmassá és erőteljessé tesznek.

Az aikido ereje a belső energia szabad áramlásából ered. A feszült izmok blokkokat hoznak létre. Ahogy gyakorlod az aikidót, megtanulod ellazítani a feszültséget a testedben. Ezt a képességet magaddal viszed a mindennapokba is, mint egy mélyreható stresszoldási technikát. Új szinten tapasztalod meg a nyugodt életerőt.

Felfedezed önmagad legjobbját. Ha a stressz akadályozza az aikidót, találj rá azokra a dolgokra, amelyek stresszt okoznak: harag, félelem, bizonytalanság, frusztráció, agresszió, versengés. Ezeket el kell engedni, mert csak visszahúznak. Nézz körül a tatamin. Olyan emberek társaságában vagy, akik mind arra törekednek, hogy a legjobbat hozzák ki magukból. Életre szóló barátságokat fogsz kötni az aikido gyakorlása közben.

Ha érdekel, hogy milyen előnyei vannak az aikidónak a gyermekeid számára, van egy cikkünk arról is, hogyan különbözik az aikido más harcművészetektől.

**Mi a helyzet a meghajlással?**

Fontos ezt megérteni. A meghajlás a tisztelet mély kifejezése. Amint belépsz a tatamira, az aikido gyakorlása a közös munkáról szól. De emberek vagyunk, néha feszültséget hozunk a tatamira – természetes emberi érzelmeket, amelyek azonban akadályozhatják a gyakorlásunkat.

A meghajlás egy udvariassági gesztus, amely segít visszanyerni a helyes perspektívánkat. Mindannyian ugyanazon az úton járunk, és mindannyiunknak vannak hibái, amelyeket erősségekké próbálunk alakítani. Az, amivé válni szeretnénk, a célunk; az, amik most vagyunk, a valóságunk. Ennek megértése a tisztelet és együttérzés forrása. A meghajlás nagy erőt ad a gyakorlásunkhoz.

Aikidóban japán kifejezéseket használunk a technikákra. Eleinte talán furcsán hangzanak egy magyar fül számára, de legtöbbször egyszerű technikai megnevezések, mint például a „fordított forgásdobás”. A japán nyelvet azért használjuk, mert egy egységes szókincset teremt, bárhol is gyakorolod a világon. Vannak azonban olyan kifejezések, amelyeknek nincs megfelelőjük magyarul; ezek az aikido néhány titkai, amelyeket csak a gyakorlás révén fedezhetsz fel. Tehát élvezd néhány japán szó megtanulását; gazdagítani fogja a gyakorlásodat.

**Mit jelent az „aikido” szó?**

Az „aikido” szó három japán karakterből áll: „ai” = találkozás, „ki” = energia vagy szellem, „do” = út, ösvény, mód.

A „Ki” megértése központi szerepet játszik az aikido gyakorlásában. Ez maga a természet ereje, amely soha nem küzd önmagával. Amikor a „Ki” szabadon áramlik bennünk, életben tart és egészségesen tart. Ha valaki megtámad minket, akkor a természetet támadja meg. A természet elnyeli az agressziót és helyreállítja a harmóniát.

Tehát az aikido jó fordítása lehetne a „Harmónia Útja, vagy a Béke Harcművészete”.

**Valóban hatékony, mint harcművészet?**

Rövid válasz: igen. De először is, gondold át, mit vársz egy harcművészettől. Az aikido nem egy olyan harci technikák halmaza, amelyeket arra terveztek, hogy bántsák az embereket. Ezt máshol is megtalálhatod. Az aikido egy olyan út, amely az agresszió legyőzésére és az emberek védelmére szolgál, beleértve a partneredet is.

Néha felmerül a kérdés: melyik harcművészet a legerősebb? Karate vagy aikido? Ez egy olyan versenyt állít fel, amely ellentétes azzal, amit az aikido képvisel. Célunk az, hogy elkerüljük a versengést vagy a konfliktust, mielőtt még elkezdődne.

Idő és szorgalmas gyakorlás kell ahhoz, hogy fejleszd az aikido készségeidet. De kérdezd meg bármelyik aikidóst, aki egy ideje tanulja, hogy gondolja-e, hogy hatékony erőt képvisel. Egy kis mosoly fog megjelenni az arcán, és azt fogja mondani: „Bárcsak szavakba tudnám önteni, amit tapasztaltam…”

**Mennyi időbe telik, hogy fekete övet szerezzek?**

Felnőttek számára háromféle öv van: fehér, barna és fekete. A gyerekek színes öveket viselnek. Ahhoz, hogy fekete övet szerezz aikidóban, körülbelül hat-nyolc évre van szükséged, attól függően, hogy hetente hány órát gyakorolsz. Ne siess túlságosan; van egy természetes fejlődési folyamat, amely idővel kibontakozik.

A fekete öv viselői általában „hakama”-t hordanak, a hagyományos, bő nadrágot, amely kihangsúlyozza az aikido nagy, kavargó mozdulatait. Amikor megszerzed a fekete övedet, „shodan” címet kapsz, ami japánul „kezdő szint”-et jelent, és akkor fogod igazán megérteni, hogy még mindig csak a kezdeteknél jársz.

**Vannak aikido tanfolyamok kezdőknek?**

Csak gyere és kezdj el gyakorolni az alapfokú aikido órákon. Minden szint részt vesz ezeken az órákon, így tanulhatsz a tapasztalt aikido tanulóktól és fekete övesektől. Ne félj attól, hogy lelassítasz másokat; mindenki szívesen segít az alapokban. Az aikidóban mindenki mindig visszatér az alapokhoz, így mindenki tanul azáltal, hogy segít másoknak.

Az új tanulók gyakran félnek a bukfencektől és az esésektől. Ez az aikido egyik legkielégítőbb része. Azok számára, akik szinte egész nap egy széken ülnek, nagyszerű felfedezés újra kapcsolatba kerülni a talajjal. Az oktatóink biztosítják, hogy megtanuld az előre- és hátragurulás alapjait. Miután ezt elsajátítottad, könnyebben belevágsz az esésekbe is. Minden lépésnél lépésről lépésre haladunk. Senki sem fog a saját biztonságérzetedből kizökkenteni. Amikor már magabiztosan végzed az eséseket, sokkal nagyobb intenzitással tudsz majd gyakorolni, és igazán izgalmasnak fogod találni.

 

Az aikido technikák elsőre bonyolultnak tűnhetnek. De mindegyik természetes, koordinált mozgásra épül. Valójában ez az, amit igazán gyakorolsz – természetes mozgást; a technikák pedig ezeknek az alapmozgásoknak az alkalmazásai. Szóval, ne próbáld erőltetni, hozd a lazaságot és a pozitív energiát a gyakorlásodba, és minden szépen összeáll majd.

Segítségedre leszünk mindenben,  tanulóinknak mindenre kiterjedő videóanyagot állítottunk össze, melyet tematizáltan megtalálsz weboldalunkon.

**Szóval, milyen tanácsot adnál valakinek, aki aikidózni szeretne?**

Gyere fel a tatamira. Olyan emberek társaságába kerülsz, akik szeretik, amit csinálnak, és érdeklődnek a hajlandóságod iránt, hogy kipróbáld. Előtted áll egy felfedezés, amely minden alkalommal új lesz, amikor a tatamira lépsz. Egész életedben gyakorolhatod az aikidót, és mindig új dolgokat fogsz felfedezni benne. Ha kezdőnek érzed magad, tudd, hogy mindenki a tatamin, függetlenül a rangjától, szintén kezdőnek érzi magát.

**Rendben, hogyan kezdhetek neki az aikidónak?**

Gyere el és nézd meg egy órát. Bízz az ösztöneidben; bármelyik harcművészeti iskolában jársz, kérdezd meg magadtól, hogy tetszik-e a csoport szelleme. Beszélj az egyik oktatóval. Ne tarts vissza semmilyen kérdést vagy aggodalmat, amit megosztanál. Ha egészségügyi problémáid vannak, ezeket is beszéld át az oktatóval.

Kipróbálhatsz egy ingyenes órát. Csak hozz egy pólót és hosszú, laza nadrágot. Ha csatlakozni szeretnél, mindössze egy „gi”-re, azaz a fehér gyakorlóruhára lesz szükséged. Ez az induló csomagunk része. A tagsági díjak nagyon kedvezőek, figyelembe véve, hogy hetente több óra kiváló szintű oktatásban vehetsz részt.

Mivel az aikido mozdulatai az egész testet használják, kezdetben olyan izmokat fogsz érezni, amikről nem is tudtad, hogy léteznek. Találd meg a saját tempódat; nem érdemes túlterhelni a testedet. Gyorsan hozzászoksz majd. Az órákon, amikor nem gyakorlunk, „seiza” pozícióban ülünk, ami a hagyományos japán ülés, a sarkaidon ülve. Nagyon jó a földharchoz. Néhány új tanuló számára ez nehézséget okozhat merev bokákkal vagy térdekkel. Ezek idővel lazulni fognak; ha szükséges, törökülésben is ülhetsz.

Az, hogy milyen gyakran gyakorolsz, nagyon személyes döntés. Mi azt javasolnánk, hogy próbálj meg legalább heti két alkalommal edzésre járni.

Az Aikidoarts több évtizedes tapasztalattal, számos helyszínen működik Budapest harmadik kerületében, Békásmegyeren, A második kerületben , a Marczibányi téren,  és Budakeszin.

Bátorítsd gyermekedet, hogy próbálja ki az aikidót. Keressétek meg a hozzátok legközelebbi helyszínt, vagy látogassatok el központi edzőtermünkbe a Budamove Önvédelmi Akadémiára Budakeszin